Sterren, kronen, mantels

Je herkent zangers van Driekoningen aan hun kronen en de ster. Om die herkenning te realiseren gaat er geknutseld worden. En dat gebeurt op de voorbereidingsbijeenkomst(en). Hier een paar tips voor het knutselen. Heb je nog andere ideeën? Laat het ons weten op info@driekoningenzingen.nl.

De ster
De ster kan het gemakkelijkste gemaakt worden van goudkarton of van karton dat wordt beschilderd of beplakt met gekleurd papier of goud/zilverpapier. Het sjabloon hieronder kan worden gedownload, uitgeprint en uitgeknipt om de juiste vorm te krijgen.
Bevestig de versierde ster daarna aan een stok met spijkers of maak twee kleine gaatjes in de ster om er een ijzerdraad doorheen te rijgen, waarmee je de ster aan de stok kunt bevestigen. Een andere mogelijkheid is twee sterren de maken die aan één kant zijn beschilderd of beplakt met gekleurd papier. Hecht de beide sterren aan elkaar, bijvoorbeeld met een nietmachine en steek de stok in één van de punten van de ster. Misschien is er nog wat plakband of tape nodig om de ster stevig aan de stok te bevestigen. Wie ook nog een licht in de ster wil maken, kan er doorzichtig papier in verwerken en er een elektrisch lampje in maken.
De echte kunstenaars kunnen, misschien met wat hulp, zelfs een ster uit hout zagen.

De kroon
Geen koning zonder kroon. Op het filmpje is te zien hoe een mooie kroon gemaakt kan worden. Je hebt nodig:

  • goudkarton
  • lange liniaal
  • grote geodriehoek
  • schaar
  • lijm
  • nietmachine

Het kan ook eenvoudiger door een brede strook stevig papier of karton om het hoofd te plooien en deze cirkel met een nietmachine vast te hechten. Aan deze band kunnen daarna driehoeken karton worden vastgehecht met lijm of met de nietmachine. De kroon kan daarna versierd worden met papier, sierstenen en sierband.
Als er weinig tijd is kunnen kant-en-klaar kronen besteld worden bij info@driekoningenzingen.nl.

Mantels
Het Driekoningen-zingen kan in gewone kleding, maar het is natuurlijk mooi als een soort mantel kan woerden omgeslagen, een koning waardig. Misschien is er ergens in huis een mooi doek, een tafelkleed of laken te vinden. Ook in de winkel is vaak voor een paar Euro een chique stuk stof te verkrijgen.
Voor de echte liefhebbers zijn er knipmodellen te downloaden. Misschien is er wel een moeder, tante of oma die graag een echte mantel of cape wil naaien. Niet alles hoeft meteen in één keer, want volgend jaar is er weer Driekoningen-zingen. De outfit mag groeien in de loop van de jaren.

Materialen voor het knutselen
Papier (banden papier voor kronen, karton voor sterren)
Kleur materiaal (viltstiften, wasco, gekleurd papier)
Plak-en hecht materiaal (plakband, lijm, nietmachine)
Stokken voor sterren
(Oude) stof voor mantels
Knippatronen/filmpje website.