Huiszegen
Op hun tocht bezoeken de verklede koningen de huizen in stad of dorp en brengen de vreugde van Kerstmis vanuit de kerk naar de straten en in de huizen. Bij een huisbezoek wordt gezongen, ontvangen de driekoningen-zangers mogelijk gaven, maar brengen zij ook zegen. In veel Duitstalige landen wordt de zegen met krijt op de deurpost of de muur geschreven. Het is de korte maar krachtige Latijnse zegenbede ‘Christus Mansionem Benedicat’, wat betekent ‘Christus zegene dit huis’ of ‘Moge Christus dit huis zegenen’.
De zegen wordt niet voluit geschreven, maar weergegeven met de beginletters van de bede ‘CMB’, aangevuld met het jaartal waarop de zegen aan het huis wordt gebracht. De zegen wordt aangevuld met drie kruisjes verwijzend naar Degene die de zegen schenkt, namelijk de Drie-ene God, Vader, Zoon en heilige Geest. Ook de verwijzing naar de ster kan in geschreven zegen worden opgenomen. De volledige zegen wordt zo ‘20+C+M+B*22’.
Gedrukte huiszegen
In onze streken is men (nog) niet gewoon de zegen op de deurposten of muren van de huizen te tekenen met krijt. Wel is een gedrukte huiszegen is al te vinden in veel huizen en gebouwen. Ook het project Driekoningen.nl heeft een huiszegen laten drukken. Op deze zegen (download) is naast de zegenbede ook het logo van Driekoningen.nl te zien. Het zijn de drie koningen die samen ook de koningskroon vormen en de ster volgen. De zegen is de bestellen voor 0,10 Euro per stuk, door helemaal onder aan de homepage van de website bij ‘contact’ de contactgegevens achter te laten en het gewenste aantal huiszegens te vermelden.
Betekenis van de letters CMB
De letters ‘CMB’ verwijzen niet alleen naar de beginletters van de zegenbede, maar ook naar de initialen van de namen die de drie wijzen in de loop van de traditie hebben ontvangen, namelijk Caspar, Melchior en Balthasar. Er schuilt nog een derde betekenis achter de drie letters ‘CMB’. Het feest van Driekoningen heet officieel ‘Epifanie’, wat ‘Openbaring’ betekent. Het feest heet daarom officieel ‘Openbaring van de Heer’. We vieren dat God zich in Christus aan ons heeft bekendgemaakt, ‘geopenbaard’. Dat deed Hij bij zijn geboorte aan de herders en later aan de wijzen. Dat laatste viert de Kerk in het feest van Driekoningen. Later werd Jezus door zijn Vader geopenbaard als zijn ‘beminde Zoon’ tijdens de doop in de Jordaan. En in het evangelie van Johannes openbaart Jezus zijn heerlijkheid voor de eerste maal op de bruiloft van Kana, waar Hij water in wijn verandert. De drie letters ‘CMB’ verwijzen naar de drie openbaringsmomenten van Christus:* ‘C’ voor Cana (het wijnwonder op de bruiloft van Cana of Kana)* ‘M’ voor ‘Magiërs’ of wijzen die Jezus zochten en vonden* ‘B’ voor ‘Baptisma’ het Latijnse woord voor ‘doopsel’.
