Driekoningen-zingen in Duitsland en de omliggende landen
Duitsland kan zich erop beroepen de grootste georganiseerde kinderen voor kinderen hulpactie binnen haar grenzen te hebben, namelijk het ‘Sternsingen’ zoals het Driekoningen-zingen in Duitsland wordt genoemd. De naam verwijst naar de sterdrager die met de drie verklede koningen meetrekt langs de deuren van de parochies.
Sinds 1959 heeft het ‘Kindermissionswerk’ Duitsland het oude gebruik van het Driekoningen-zingen opnieuw opgepakt en inhoud gegeven. Sinds 1961 wordt de actie ‘Die Sternsinger’ gezamenlijk gedragen door het ‘Kindermissionswerk’ en de ‘Bund der Deutschen Katholischen Jugend’ (BDKJ).
Dat de actie Driekoningen-zingen niet alleen een binnenkerkelijk fenomeen is geworden maar zich ook ruim mag verheugen over interesse en waardering van de kant van de overheid blijkt uit het feit dat de sterzangertjes en sterzangers jaarlijks traditiegetrouw worden ontvangen door de bondspresident in slot Bellevue, door de bondskanselier in de kanselarij en door leden van de regering in hun ministeries.
Werd in 1959 rond de 213.000 Euro opgehaald (ca. 100.000 DM) door de sterzingers uit 100 parochies, in het 2005 namen 12.743 parochies aan de actie deel, goed voor een half miljoen deelnemende kinderen, 80.000 begeleiders en een opbrengst van 47 miljoen Euro. Momenteel nemen jaarlijks zo’n 300.000 kinderen in Duitsland deel aan het jaarlijkse ‘Sternsingen’. Zij worden begeleid door ca. 90.000 vrijwilligers. De opbrengst heeft een paar jaar terug de 50 miljoen Euro overschreden, waarmee projecten voor kinderen in meer dan 100 landen worden ondersteund.
Ook in de landen rondom Duitsland is het ‘Sternsingen’ een traditie geworden, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Belgie en ook Italië, Slovenië, Hongarije en Slowakije. Niet alleen in kerkelijke kringen geniet het ‘Sternsingen’ bekendheid en waardering, maar ook bij niet-kerkelijke organisaties. Zo werd in 2014 het plaatselijke gebruik van het ‘Sternsingen’ door de UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Oostenrijk.
Op de volgende websites is informatie te vinden over het ‘sternsingen’, in het buitenland
Duitsland: https://www.sternsinger.de
Zwitserland: https://www.missio.ch/kinder-und-jugend/sternsingen
Oostenrijk: https://www.dka.at/index.php?id=17
Zuid Tirol (Italië): https://www.jungschar.it/allgemein/